Pilot Functiedifferentiatie binnen Pleegzorg: Een Succesvolle Eerste Stap
Het afgelopen jaar heeft Enver pleegzorg een pilot uitgevoerd om te onderzoeken of functiedifferentiatie een oplossing kan bieden voor de groeiende personeelstekorten binnen de jeugdzorg. De pilot richtte zich specifiek op de inzet van mbo-professionals binnen de pleegzorg. Hier zijn doorgaans alleen hbo-opgeleide en geregistreerde professionals werkzaam.
Pleegzorg is een zeer uitdagende zorgvorm, waarbij professionals te maken hebben met complexe situaties en soms ook veiligheidsrisico’s. Normaal gesproken worden deze taken uitgevoerd door hbo-professionals met een beroepsregistratie, de SKJ-registratie. In samenwerking met deRotterdamseZorg, die de projectleiding financierde, en Jeugdhulp Rijnmond, die de bekostiging van vier mbo-professionals ondersteunde via een subsidie, werd gekeken of er binnen de kaders van de jeugdhulp een rol voor mbo-opgeleiden te vinden is. Daarnaast was er een klankbordgroep betrokken, bestaande uit iHub, de WSGV, het Albeda College, de GRJR en deRotterdamseZorg, om de voortgang en bevindingen van Enver tijdens de pilot te evalueren.
In mei 2022 startte het experiment in twee pleegzorgteams in Rotterdam, waarbij vier ervaren mbo-professionals aan de slag gingen. Deze professionals werden gekoppeld aan ervaren begeleiders die hen hielpen bij hun inwerkproces en daarnaast deel uitmaakten van het projectteam. Deze begeleiders speelden een cruciale rol in het begeleiden en ondersteunen van de nieuwe medewerkers. Er werd een inwerkprogramma ontwikkeld, een trainingsaanbod samengesteld en een voorlopige lijst van taken opgesteld waarvan werd gedacht dat ze geschikt zouden zijn voor de mbo-medewerkers.
Het draagvlak binnen de teams bleek een belangrijke succesfactor. De nieuwe taken moesten immers worden overgedragen aan de mbo-professional. Dit vereist vertrouwen en een bereidheid tot samenwerking van de huidige teams. Dankzij de samenwerking en het wederzijds vertrouwen werden de mbo-professionals geleidelijk volledig geïntegreerd in de teams.
Na meer dan twee jaar wordt met tevredenheid teruggekeken op het project. De eerste resultaten laten zien dat mbo-professionals een waardevolle bijdrage kunnen leveren binnen de pleegzorg, mits de risico’s zorgvuldig worden afgewogen binnen de kwaliteitskaders van de jeugdhulp. In casussen zonder verhoogd risico kunnen mbo-professionals mogelijk zelfstandig taken uitvoeren, terwijl zij in meer complexe gevallen een ondersteunende rol kunnen spelen onder toezicht van geregistreerde collega’s. Pleeggezinnen hebben ook positief gereageerd op de inzet van deze nieuwe medewerkers.
De voorlopige conclusie is dat de inzet van mbo-professionals binnen de pleegzorg niet alleen de kwantiteit kan versterken om het personeelstekort te verminderen, maar ook de kwaliteit van zorg kan behouden. Dit experiment biedt hoopvolle perspectieven voor de toekomst van jeugdzorg. Bron: deRotterdamzezorg