Resultaatgericht werken
In 2018 zijn gemeenten in de regio Rijnmond gestart met een resultaatgerichte inkoop van specialistische Jeugdhulp. De zorgaanbieder is verantwoordelijk voor het leveren van integrale zorg voor de cliënt. Bij complexe problematiek geeft deze werkwijze de zorgaanbieder de mogelijkheid om, vanuit zijn inhoudelijke expertise, de passende zorg te leveren. Het is de gemeente die vaststelt ‘dat’ er hulp nodig is en wat de bandbreedte van deze hulp is, het is vervolgens de aanbieder die bepaalt ‘wat’ de best passende hulp voor de cliënt is. Uiteraard verloopt dit proces in nauwe samenwerking met de cliënt.
De resultaatgerichte wijze van inkopen geldt voor het complete aanbod van specialistische jeugdhulp, m.u.v. de crisishulp en de jeugdbescherming/jeugdreclassering. De belangrijkste redenen voor deze keuze zijn:
- betere focus op resultaat;
- de werkwijze stimuleert transformatie en innovatie (betere, meer samenhangende hulp tegen reële prijs i.p.v. langlopende P X Q trajecten);
- door één opdrachtnemer de verantwoordelijkheid te geven voor het hulptraject creëren we meer samenhang bij het verlenen van jeugdhulp;
- professionals krijgen meer ruimte bij de manier waarop hulp wordt verleend;
- eenvoudige, doeltreffende facturatie, betaling en verantwoording.
De kern
De kern van de resultaatgerichte benadering is: de gemeente of de zorgaanbieder maakt vooraf een inschatting van de omvang en zwaarte van de problemen die een goede ontwikkeling van de jeugdige in de weg staan. Ook beschrijven zij welke resultaten jeugdhulp kan opleveren. Het lokale team kan zelf basishulp uitvoeren en indien nodig kan specialistische jeugdhulp besteld worden om de beoogde resultaten te realiseren. Het ondersteuningsplan, opgesteld door het lokale team, is hierbij leidend.
Resultaatgebieden
Resultaatgerichte jeugdhulp betekent voor ouders en kinderen in de 15 samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond dat de lokale teams, na de vraaganalyse, op drie resultaatgebieden doelen formuleren:
R1.Ondersteuning;
R2. Behandeling;
R3. Begeleiding ouders / omgeving.
Waar nodig kunnen de resultaatgebieden worden aangevuld met de ondersteunings-elementen (O):
O1. Vervangende opvoeding (verblijf)
O2. Daghulp (dagbesteding, -behandeling)
Jeugdhulparrangement
Combinaties van resultaatgebieden en eventuele ondersteuningselementen vormen samen het Jeugdhulparrangement. De aanbieders verplichten zich om de benodigde hulp integraal te leveren. Per cliënt is één aanbieder aanspreekbaar op de geboden hulp. Een aanbieder kan in de uitvoering gebruik maken van onderaannemers als dat nodig is. De hoofdaannemer draagt altijd de volle verantwoordelijkheid voor de inzet van de hulp. Integrale hulp biedt cliënten helderheid, vermindert inzet van meerdere hulpverleners tegelijk in een gezin en is kostenefficiënt.
Dit is een website van de samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond. De navolgende gemeenten werken met elkaar samen aan een goede zorg voor de jeugd: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Nissewaard, Lansingerland, Ridderkerk, Rotterdam en Voorne aan Zee, Schiedam, Vlaardingen en Maassluis