De gemeenten in de regio Rijnmond werken samen in een regeling, de gemeenschappelijke regeling jeugdhulp Rijnmond (GRJR). De 13 gemeenten die hieraan deelnemen zijn: Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee.
Openbaar Lichaam Jeugdhulp Rijnmond
Het Openbaar Lichaam Jeugdhulp Rijnmond is een gemeenschappelijke regeling waarbinnen de deelnemende gemeenten samen de inkoop van de specialistische jeugdhulp vormgeven. Dit betreft de volgende vormen van jeugdhulp:
- Pleegzorg en residentiële jeugdhulp
- Specialistische dag- en specialistische ambulante jeugdhulp
- Crisisdienst en -hulp
- Jeugdbescherming en jeugdreclassering (JB/JR)
- Veilig Thuis (advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling)
Op basis van de Jeugdwet en de daarbij behorende Memorie van Toelichting zijn de gemeenten verplicht om samen te werken in het kader van Veilig Thuis, jeugdreclassering en jeugdbescherming op bovenlokaal niveau (4 en 5). De samenwerking op de overige punten is vrijwillig.
Gemeenten weten niet van tevoren voor alle typen zorg
a) óf ze nodig zijn voor kinderen uit hun gemeenten en
b) in welke mate het nodig is ze aan te bieden.
Daarom werken de gemeenten samen in de inkoop van jeugdhulp. Elke gemeente wil een aanbod van jeugdhulp hebben dat tegemoet komt aan de mogelijke hulpvraag. Samen met andere gemeenten kunnen zij een breder palet aan voorzieningen bieden dan als individuele gemeente. Dit bredere aanbod betekent meer keuzemogelijkheden voor de individuele burger, een betere match tussen vraag en aanbod en een effectieve en efficiënte inzet van jeugdhulp.
Doelstelling en taken
De GRJR heeft tot taak de gemeenschappelijke inkoop zodanig vorm te geven dat gemeenten hun lokale ambities kunnen realiseren. De visie en doelen van de GRJR zijn een optelsom van de beleidsvoornemens van de deelnemende gemeenten.