Wat moet ik als ouder of verzorger doen als ik jeugdhulp nodig heb?
Neem contact op met het loket van uw/jouw gemeente. De mensen van dit loket kunnen meer informatie geven over jeugdhulp en doorverwijzen naar een lokaal team als dat nodig is. Samen met u zet het lokale team uw zorgen en de mogelijkheden op een rij. Vervolgens kijkt het team of u ondersteuning nodig heeft en in welke vorm. U kunt op de pagina wijkteams informatie over de wijkteams vinden.
Welke kosten zijn er verbonden aan jeugdhulp die de gemeente voor mij inzet?
De kosten van deze gespecialiseerde jeugdhulp worden door de gemeenten vergoed. Dit kan alleen als de gemeente en de jeugdhulpaanbieder gegevens met elkaar uitwisselen. Voor het uitwisselen van deze informatie zijn strenge regels opgesteld, zodat je privacy niet in gevaar komt.
Waar kan ik terecht met mijn klacht?
Het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) kan u helpen bij klachten. Een vertrouwenspersoon van het AKJ luistert naar uw verhaal, geeft u informatie en advies om problemen met de hulpverlening op te lossen. De vertrouwenspersoon komt op voor uw belang. AKJ is een onafhankelijke landelijke organisatie. De ondersteuning is gratis. Het AKJ is te bereiken op 088 – 555 1000. Meer informatie op www.akj.nl
Meer informatie?
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een website gemaakt met informatie over wetgeving en het organiseren van passende zorg. Ook vindt u hier informatie over de actuele veranderingen in de zorg en uw rechten.
https://www.regelhulp.nl/
Meer informatie over jeugdhulp in het algemeen vindt u op www.clientroutesjeugdhulp.nl/specialistisch.html